U18 landslag

Jag skrev för ett par dagar sedan att F18 (damer) har nästan inga registrerade spelare och att det är löjligt att plocka ut hälften av dem och kalla det för ett landslag som skall spela mot England, Frankrike osv.
För rättvisans skull redogör jag nu för motsvarande siffror för U18-pojkarna.
Sverige har c:a 45 registrerade spelare födda 1999 och ungefär lika många födda 2000. Det innebär att det finns åtminstone teoretiskt c:a 100 spelare att välja bland. Följande åtta föreningar har nästan alla 99-or och 2000-or.År 99 + 2000
Erikslund 10 + 12
Enköping 6 +14
Pingvin 7 + 4
Exiles 7 + 3
Göteborg 7 + 3
Malmö 5 + 3
Spartacus 1 + 5
Vänersborg 2 + 3
Summa 45 + 47Det finns några andra föreningar med enstaka spelare i rätt ålderskategori men summan är mindre än 10. Sverige valde att inte ställa upp i Europeiska Mästerskapet för U18 XV-manna i våras. Som vanligt har inte en rad skrivits om detta av SRF. Vad jag förstår var bedömningen att vi inte kunde få ihop ett representativt lag. Det kan vara riktigt, men 29 andra europeiska länder deltog, synd att det var nästan bara vi som inte kunde konkurrera.

Nu är det 7-manna och vissa förberedelser har gjorts. Det spelades ett slags SM för 7-manna i våras. Problemet var att endast ett par klubbar kan få ihop 10 – 12 spelare födda 1999 – 2000, vilket framgår av tablån ovan. Några av det fåtalet deltagande lag blev distrikt i stället. Turneringen vanns av Enköping och jag skulle gissa att nästan alla som aspirerade på en plats i U18 på ett eller annat sätt visade upp sig i den turneringen samt andra sammankomster. Det fanns således möjlighet att ”ta ut” ett U-18 landslag, till skillnad från F18.

Laget blev följande:

Hannes Nylén (kapten) (Enköping RK) 2000
Jonatan Thyr (Enköping RK) 2000
Abbe Mayr (Malmö RC) 99
Vilhelm Carlsson (Malmö RC) 99
Andreas Ericsäter (Erikslund KF) 2000
Arvid Peters (Erikslund KF) 99
Axel Peters (Erikslund KF) 2000
Kalle Hillelson (Erikslund KF) 99
Liam Pallin (Erikslund KF) 2000
Liam Wharton (Oaklands College, Pingvin) 99
Jasper Nilsson (Lincoln RFC)
Johan Bergström (Milton Keynes RUFC)

Av hemmaspelarna är endast tre klubbar representerade och jag gratulerar Erikslund som fått ihop nästan halva laget. Fem spelare är 99-or och fem 2000-or. Jag har inga åldersuppgifter om två av de uttagna från England. De två Enköpingspelarna framträder regelbundet i Enköpings allsvenska lag, båda spelade hela matchen mot Exiles i lördags. Jag har inga synpunkter på själva uttagningen, annat än att notera det tråkiga att två givna spelare, Oscar Proos från Enköping och Johnny Craenen från Exiles, är långtidsskadade. Sverige spelade på Trophynivå, den lägre nivån, förra året och de minnesgoda vet att Sverige var någon meter ifrån att slå Litauen i den avgörande uppflyttningsmatchen. De kvarstår i Trophy, där konkurrensen inte är mördande. Sverige har, vad jag förstår, ett hyfsat lag och bör kunna hävda sig på denna nivå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *